17 Ağustos 2008 Pazar

Zayıflarken Sağlığınıza Dikkat

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüsniye Sağlam, zayıflamaya karar verenlerin hasta-hekim-eczacı zincirini kırmaması gerektiğini söyledi.
Hastanın varsa kullandığı ilaçları da dikkate alarak hekim kontrolü ve eczacı işbirliğiyle zayıflama reçetesini uygulaması gerektiğini belirtti.Bitkilerle tedavinin alternatif tedavi olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Sağlam, bitkinin nereden, ne zaman toplandığının bilinmesi ve uzmanlara danışılmasının önem taşıdığını ifade etti.
Sağlam, şöyle dedi:
“Bitkilerle tedavinin kullanılan ilaçlar yanında destekleyici, tamamlayıcı bir yöntem olarak algılanması gerekir. Zayıflama çayları da bitkilerden hazırlanıyor. Piyasada üçlü, beşli karışım denilen bitki çayları var. Bunları zayıflama amacıyla kullanmadan önce mutlaka hekim ile görüşülmeli ve varsa kullanılan ilaçlar anlatılmalı. Zayıflama amacıyla alınan bitkisel karışımlarda ilave edilen aktif bileşikler varsa mutlaka belirtilmesi gerekir. Bunun için eczacı ve hekim birlikte çalışmalı. Her karışım sağlıklı zayıflatır diye düşünmemek lazım. Bitkilerde farklı bileşikler metabolizmayı hızlandırabilir, yağ yakımını veya su atılımını artırabilir.”
Sağlam tansiyon ve mide hastalarının, devamlı ilaç kullanması zorunluluğu bulunan ya da metabolik hastalığı olan kişilerin zayıflamak için kulaktan dolma bilgilerle aktarlardan alışveriş yapmaması gerektiğini ifade eden Sağlam, şöyle devam etti:
“Zayıflamaya çalışırken vücudunuzun doğru işleyen organlarına da zarar verebilirsiniz. Vücudunuzun özelliğini bilmiyorsanız tehlikeli bir durum da oluşabilir. Zayıflayacağım derken hayatınızdan da olabilirsiniz. Zayıflamaya karar verenler hasta-hekim-eczacı zincirini asla unutmamalı ve bu zincir kırılmamalı.”
Bitkilerin ilaç ve gıdalarla etkileşiminin araştırılması ve bilinmesi de önem taşıdığını belirten Sağlam, “Bu amaçla üniversite bünyesinde kurslar düzenledik. Kurslara eczacılar ve hekimler katılıyor. Her konuyu bilimsel değerlendiriyoruz” dedi.

Hiç yorum yok: